Kako da programiramo Žarku?

Dugi niz godina biblioteke menjaju svoju funkciju, otvaraju se ka građanstvu i predstavljaju svojevrsni lokalni servis čija je funkcija isključivo u interesu lokalne zajednice i stanovništva. Tvrdi se da danas deca i mladi manje čitaju jer igraju igrice i ne rade ništa korisno sa novim tehnologijama.  Biblioteka želi da poveže nove tehnologije i čitanje, učini ih dostupnim svima, posebno deci i mladima.

programiranje 1

Iz tog razloga započet je ciklus radionica o početnom programiranju u Biblioteci, sa učenicima EGTŠ „Nikola Tesla“. Predavači iz Bibliteke: Nenad Dajić, Nataša Stojčić, Vladimir Tot su tu da im ponude osnovne informacije u vezi sa programiranjem Lego robota kao i praktični deo nastave, a na učenicima je da puste mašti na volju i naprave programe za robota po svojoj volji.

programiranje 2
Nakon održane obuke za srednjoškolce, biraju se najzanimljiviji radovi koji će biti predstavljeni učenicima osnovnih škola. Srednjoškolci, sem programiranja, uče kako da budu vršnjački edukatori a samim tim i budući predavači. Takođe, razgovaramo o bibliotekama, objašnjavamo im ulogu čitaonice koja je njima namenjena, učlanjujemo ih u biblioteku,  nudimo im svu svoju opremu i tehniku kako bi i van radionica dolazili i radili ono što vole. Usmeravamo ih na brojne knjige iz oblasti programiranja, informatike i računarstva.

programiranje 3