Vreba iz visoke trave.

krpelj3

Promenljivo vreme, kakvo je ovih dana, pogoduje razvoju i razmnožavanju krpelja. Ako nameravate da naredne sunčane dane iskoristite za izlet u prirodi, setite se da u travi žive ovi insekti koji mogu da vam zagorčaju život.

Važno je znati da su neki krpelji prenosnici zaraznih bolesti, a njihovim se ugrizom najčešće prenose bakterije koje izazivaju Lajmska bolest i krpeljni meningoencefalitis.

Ako vas ubode, a niste ga odmah uočili na sebi, važno je prepoznati simptome koji su nalik na one koji se pojavljuju kod gripa, kao što su umor, visoka temperatura, glavobolja, mučnina, povraćanje te bolovi u mišićima.

Može delovati kao utešna informacija da od kontakta sa kožom krpelju je potrebno nekoliko sati da nadje pogodno, meko mesto i zabode rilicu, ali to ne treba da smanji opreznost i preventivu, da posle povratka iz prirode, a može to biti i gradski park, dobro pregledate mesta koja su mu “interesantna”. U detaljan pregled tela treba posebno uključiti i područje iza uha, potiljak, vrat, prepone, pazuhe i pupak.

Najbolje je da ga izvadi lekar, ali nije opasno ako to učinite i sami, ako ste udaljeni od zdravstvene ustanove. Nikako ne koristiti hemijska sredstva za “omamljivanje” krpelja, jer bi to moglo izazvati izbacivanje sadržaja trbušne duplje, koji je vrlo toksičan. Potrebno je jednostavno pincetom, što bliže koži, povući ga prema gore, i nikako ga nemojte okretati.

Na kraju, obavezno se javite u najbližu zdravstvenu ustanovu.