Promotivni koncert Horskog festivala „Slobodan Bursać“.

U okviru promotivnih aktivnosti Horskog festivala „Slobodan Bursać“ u subotu, 7. maja publiku očekuje celovečernji koncert hora Sveti Serafim Sarovski. Koncert se održava u Reformatskoj crkvi. Publika će imati priliku da uživa u odabranim srpskim solo i horskim pesmama, ruskim romansama, napolitanskim i klapskim melodijama…

Sve ljubitelje muzike očekuje i nastup operskih umetnika Dragane i Ljubomira Popović. Koncert počinje u 20 časova. Ulaz je slobodan. Organizatori koncerta su Horski festival „Slobodan Bursać“, Kulturni centar Zrenjanina i KulturKick Creative Productions.

Srpski hor „Sveti Serafim Sarovski“ je osnovan 1995. godine pri hramu manastira Svete Melanije Rimljanke u Zrenjaninu. Tokom proteklih 27 godina postojanja ansambl je učestvovao na mnogobrojnim Liturgijama, bogosluženjima, svečanostima i humanitarnim koncertima širom Srbije, ali i u dijaspori (Nemačka, Danska, Švedska, Velika Britanija, Mađarska, Austrija, R.Srpska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Hrvatska, Švajcarska, Rusija, Poljska, Australija… ). Jedan od najznačajnij je bio celovečernji humatitarni koncert u čuvenoj Sidnesjkoj operi 2018. godine, u okviru Australijske turneje. 

Hor „Sveti Serafim Sarovski“ je dobitnik velikog broja priznanja i nagrada za svoj rad, a idvajamo Nagradu grada Zrenjanina za kulturu (2014.), i orden „Sv. Vladike Nikolaja“ Srpske Pravoslavne Crkve (2016.). Hor „Sveti Serafim Sarovski“ čine profesionalni horski pevači i dirigent, koji su angažovani u Operi Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, Narodnom pozorištu u Beogradu, i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Iz biografije dirigenta…

Božidar Crnjanski

Diplomirao je muzičku pedagogiju, a potom magistrirao Horsko dirigovanje, u klasi prof.T.Ostojić na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Dirigent je mešovitog hora studenata Akademije umetnosti, zatim muškog hora Sv.Serafim Sarovski, kao i Novosadskog kamernog hora. Učestvovao je na mnogim koncertnim i festivalskim projetkima u zemlji i inostranstvu – Campus Cantat Dortmund (Nemačka), i bio polaznik majstorskih kurseva horskog dirigovanja Winter Scohol ( Dubrovnik) kod prof. Mats Nilsena (Royal Academy Stocholm, Švedska) i kod dirigenta Gary Gradena (Ljubljana). Uspešno je rukovodio horom KUD-a Svetozar Marković iz Novog Sada, a jedini je dirigent iz Srbije koji je kroz rad i koncerte sarađivao sa Euro Choir (AGEC, Belgium) amsamblom mladih i talentovanih pevača iz svih zemalja Evrope. U svom umetničkom radu sa horskim ansamblima ostvario je zapažene rezultate i osvajao najviša priznanja i nagrade na najznačajnijim evropskim takmičenjima: Areco, Sofija, Maribor, Tur, Goricija, Varna, Torevjeha, Masmehelen, Preveza, Miltenberg, Nansi, Marktoberdorf i mnoga druga…)

Dobitnik je nagrada najbolji dirigent na 1. Međunarodnom horskom festivalu u Sofiji 2004. godine od strane Bugarskog horskog saveza, kao i na Festivalima Muzičkih Društava Vojvodine u Rumi 2009, i 2011, te specijalne nagrade za najboljeg dirigenta na 40. Međunarodnom majskom horskom takmičenju prof. Georgi Dimitrov, Varna, Bugarska (2019).

Od 2010. godine je član domaćih i internacionalnih horskih žirija.

Božidar Crnjanski je i zaposlen kao vanredni profesor na katedri za dirigovanje na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.