Saopštenje Gradskog odbora Demokratske stranke u Zrenjaninu.

Na dnevnom redu sednice Skupštine grada Zrenjanina zakazanoj za petak nalazi se izmena Odluke o mesnim zajednicama, kojom će biti promenjen način izbora članova i članica Saveta i ukinut Nadzorni odbor.

Tokom poslednjih 10 godina, Srpska napredna stranka oduzela je skoro sve nadležnosti Savetima mesnih zajednica. Time je dirnula u samu njihovu suštinu jer je stvarno odlučivanje o prioritetima centralizovala i udaljila od građana. Ipak, izgleda da to nije bilo dovoljno i da su zrenjaninski naprednjaci odlučili da i zvanično u potpunosti politizuju izbore za MZ uvođenjem proporcionalnog izbornog sistema.

„Ako Skupština usvoji ovu odluku, više neće biti moguće da se građani samostalno kandiduju, budu izabrani ako osvoje dovoljno glasova i učestvuju u radu Saveta. Moraće da formiraju liste i da kao lista pređu cenzus, što nedvosmisleno daje prednost političkim partijama i postojećim udruženjima. Jasno je da je ova odluka posledica straha SNS-a da neće moći da zadrži kompletnu vlast nakon sledećih izbora i poslednji pokušaj da svu moć zadrži u svojim rukama. Ipak, na duže staze to im neće pomoći. Pitanje je dana kada će se vlast promeniti i kada ćemo vratiti Savete MZ u ruke građanima, sa mogućnošću da sami odlučuju šta im je važno i kako žele da se njihov novac troši. Saveti MZ pripadaju građanima, koliko god se naprednjaci trudili da nas ubede u suprotno,“ izjavila je poverenica Gradskog odbora DS Zrenjanin Alisa Kockar.