Saopštenje Gradskog odbora Demokratske stranke u Zrenjaninu.

„Nakon dugih šest godina, konačno je i Srpska napredna stranka primorana da prizna ono što smo mi iz Demokratske stranke, sa partnerima sa kojima smo činili grupu ‘Zajedno za vodu’, govorili još od samog početka projekta – da takozvana fabrika vode nema neophodne kapacitete; da se novac iz budžeta (nažalost) troši ne samo nezakonito, nego i uzaludno; i da će jedini rezultat projekta biti izneverena očekivanja građana, prazna gradska kasa i puni džepovi pojedinaca,“ izjavila je Alisa Kockar, članica Glavnog odbora Demokratske stranke i Gradskog odbora Demokratske stranke Zrenjanin.

Naime, Javno-komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin objavilo je izveštaj u kom se nalazi zaključak da postrojenje za prečišćavanje vode u Zrenjaninu ne ispunjava nijedan od uslova iz ugovora, da uzorci prečišćene vode nisu u skladu sa Pravilnikom i da se sama dezinfekcija ne odvija po propisima, da rad postrojenja dovodi do propadanja kanalizacionog sistema i ugrožava izvorište vode, da su česti kvarovi i prekidi izazvali brojne probleme na vodovodnoj mreži, da postrojenje nije čak ni adekvatno zaštićeno od spoljnih uticaja… Izgleda da je kap koja je prelila čašu ipak bila eksplozija u kojoj su dve osobe povređene i da su predstavnici vlasti konačno došli do zaključka da, koliko god se trudili da sakriju istinu i dodatnim ulaganjem našeg novca u privatnu investiciju reše probleme, to postrojenje jednostavno ne funkcioniše.

„Čak je i sam ugovor, kada je potpisan, bio protivan zakonu i u međuvremenu je prekršen više puta na štetu građana, i zato smo još davno podneli krivične prijave koje od tada stoje na sigurnom u nečijoj fioci. Sada kada je barem deo istine konačno izašao na videlo, važnije je nego ikada da institucije urade svoj posao savesno i metodično, da dobro izuče čitav slučaj i da im nijedna osoba koja je umešana u ovaj posao ne promakne. Ova istraga ne sme da liči na ‘sportski ribolov’ gde će nekoliko osoba biti privedeno danas i pušteno sutra, već odgovorni zaista moraju da snose posledice. S druge strane, iako smo videli i na sopstvenom primeru koliko znače date reči premijerke Brnabić i predsednika Vučića, koji su nam i sami obećavali pijaću vodu nebrojeno puta, ipak pozivamo oboje da se i sami izjasne o prečistaču vode u Zrenjaninu i daju nam neophodne odgovore i objašnjenja. Barem toliko duguju građanima Zrenjanina,“ zaključila je Alisa Kockar.