Obeležavanje Dana oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu.

Izložba “Prva srpska dobrovoljačka divizija“ biće dostupna za posetioce od 17. novembra 2020. u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Izložba je nastala povodom stogodišnjice od formiranja Divizije, 2016. godine, zahvaljujući grupi autora iz Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912–1918, njihovih potomaka i poštovalaca iz Beograda. Izložba je o nastanaku i ratnom putu Divizije, koja je formirana daleko od svoje otadžbine, u Rusiji, u proleće 1916. Nadležni kustos je Vladislava Ignjatov kustos – istoričar.

Ruski Car Nikolaj vrši smotru

Izložba „Prva srpska dobrovoljačka divizija“ govori o srpskom dobrovoljačkom pokretu u Prvom svetskom ratu i njegovim akterima – dobrovoljcima koji su se u srpskoj vojsci našli po sopstvenom izboru iz patriotskih i nacionalnih pobuda, ali je u fokusu istraživanja bila Prva srpska dobrovoljačka divizija.

Armijski general Stevan Hadžić

Na oko 40 panoa predstavljeni su tekstovi o nastanku Prve srpske dobrovoljačke divizije, ratne karte koje prikazuju njen raspored i dejstva, karte rasporeda i dejstava protivničkih jedinica, fotografije i spiskovi pripadnika te divizije, odlikovanja koja su im dodeljena, ratna groblja na kojima su sahraljeni, spomenici koji su im posvećeni i dr. 

Ruski Car Nikola II obilazi front divizije

Izložba će biti dostupna posetiocima od 17.novembra 2020. do kraja godine.