Putna apoteka, letujte bezbedno.

apoteka

Putovanje, na nekoliko dana ili na duže, promena sredine, menja uslove u kojima smo navikli da živimo. Promena može biti blagotvorna za ceo organizam, međutim u nekim situacijama može doneti zdravstvene probleme.

Da bi ste izbegli neželjene situacije, potrebno je da se pravilno informišete i pripremite. Preporučuje se da na put obavezno ponesete "putnu apoteku", čiji sardžaj zavisi od potreba pojedinca, tj. ako vi ili neko u vašoj porodici boluje od hronične bolesti, obavezno ponesite standardnu terapiju, koju nikako nemojte vaditi iz originalnog pakovanja.

Osim standardne terapije "putna apoteka" trebala bi da sadrži i: zdravstvenu knjižicu, putno osiguranje, toplomer. Od preparata nikako nemojte da zaboravite sledeće: lek protiv mučnine - za one koji loše podnose vožnju, lek protiv bolova i temperature, pastile za grlo - koje mogu ublažiti blaže infekcije, probiotik - koji obnavlja crevnu floru i čuva vaš stomak od mogućih neželjenih reakcija na drugačiju vodu, hranu itd, preparat protiv dehidracije, vitamin c - da održi imunitet, preparate koji štite od ujeda insekata ili opekotina od meduza, zatim protiv svraba ili alergija, sredstva za ličnu higijenu (vlažne maramice, sredstvo za dezinfekciju ruku), nikako ne zaboraviti i sredstva za saniranje manjih površinskih povreda (flaster, hanzaplast, hidrogen, zavoj).

Nošenje antibiotika nije opravdano, jer je za njihovu primenu potrebno da lekar, nakon pregleda, odluči da li je i koji antibiotik potreban.

Proizvodi za zaštitu od UVA i UVB zračenja (vodootporne kreme, losioni, sprejevi), takođe su obavezni sadržaj "putne apoteke".

Naravno, ovo je samo predlog osnovnog sadržaja "putne apoteke", mada, imajte na umu, da većinu preparata možete pronaći i u apotekama zemalja u kojima letujete. Ipak, važno je da sa pripremama za putovanje počnete na vreme, i ako postoje nedoumice, kako već reklama kaže: "Posavetujte se sa vašim lekarom ili farmaceutom".

Srećan put, lep provod i prijatan odmor, želi vam portal Gradski Radio Zrenjanin.