“Um-Ing” i “Petkus ” pravi primer razvoja zrenjaninske privrede.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa saradnicima, posetio je danas kompaniju “Um-Ing”, koja posluje u industrijskoj zoni “Bagljaš” i pravi je primer uspešne zrenjaninske firme. Osnovan 2003. godine, “Um-Ing” je 2011. podigao pogone i započeo proizvodnju u industrijskoj zoni “Bagljaš”. Renomirana firma, čiji je osnivač zrenjaninski privrednik Borislav Umićević, bavi se prvenstveno projektovanjem i proizvodnjom opreme i uslugama konsaltinga i inženjeringa u domenu uljarske industrije.

Kontinuirani rast, ulaganje u kadrovski potencijal, sve šira paleta i visok kvalitet usluga, obezbedili su ovoj kompaniji zapaženo mesto u pozicioniranju na širem tržištu. Danas “Um-Ing” radi partnerstvo ili se ravnopravno nadmeće za poslove sa uglednim kompanijama iz Zapadne Evrope, koje su iz srodne branše.
-Ovo je pravi primer razvoja zrenjaninske privrede i najbolji pokazatelj u kom pravcu ide naš grad. Samo podatak da je u poslednje četiri godine otvoreno pet hiljada novih radnih mesta u novim i starim firmama odličan je pokazatelj. A raduje me da nisu samo stranci zainteresovani za širenje proizvodnje i kupovinu placeva, već to čine i zrenjaninski i ostali srpski privrednici koji ovde posluju – ocenio je gradonačelnik Janjić, prilikom posete kompaniji “Um-Ing”.

Novu razvojnu fazu kompanije najavilo je formiranje mešovitog preduzeća “Petkus Balkan”, sa uglednim nemačkim partnerom, uz podelu vlasništva u odnosu pola-pola. Područje Balkana, odnosno sve zemlje bivše Jugoslavije, Rumunija, Bugarska, pa i Mađarska, u domenu gradnje i korišćenja kapaciteta uljarske industrije oslanjaju se na “Petkus ” i “Um-Ing”. U zoni “Bagljaš” ove kompanije sada posluju u tri proizvodne hale, dok je četvrta u fazi izgradnje i dva puta su širile kapacitete.

Delatnost su proširile i na izgradnju silosa, fabrika stočne hrane, doradnih centara za semensku robu i proizvodnju opreme za mlinarsku industriju. Prihode koje ostvaruju reinvestirali su u proširenje proizvodnje i kapaciteta. Od tri zaposlena radnika, na početku, stigli su do sadašnjih pedeset a, zavisno od obima posla, nekada ih bude i trostruko više.
-Kockice su se polako složile, i uz podršku Grada uspeli smo da kupimo još jedan plac na kojem smo proširili proizvodne kapacitete i ostvarili zacrtane ciljeve. Ovo je neki logičan sled. Trenutno smo u fazi gradnje četvrte hale od oko hiljadu kvadrata, a u procesu smo kupovine i ozbiljne mašine za obradu metala. Svrstavamo se u red malobrojnih firmi koje mogu da rade sve oblike transportne opreme i dosta mašina iz branše kojom se bavimo. Uz podršku lokalne samouprave i nemačkog partnera ozbiljno napredujemo i dobijamo sve više poslova. Za ovu godinu smo sve izdogovarali i već pripremamo naredne poslovne poduhvate – kaže Marko Umićević, generalni direktor kompanije “Petkus inženjering”.

On napominje da trenutno realizuju tri projekta u Hrvatskoj, jedan u Mađarskoj, nešto u Rusiji.
-Firma “Petkus” koju smo otvorili naknadno, bavi se projektovanjem softvera, Nemci su i tu prepoznali šansu, zainteresovani su za naše usluge – zaključuje Marko Umićević.