Za mlade pijaniste.

liszt0

Uoči 200. godišnjice od otvaranja dvorca „Ečka“, pod pokroviteljstvom AP Vojvodina, Grada Zrenjanina i „Generali osiguranja“, 6. oktobra ove godine biće organizovan  prvi „Franc List Fest“, festival mladih talenata u klasičnoj muzici, najavili su danas na konferenciji za novinare organizatori festivala, zrenjaninsko Udruženje poslovnih žena "Sofia"i novosadska kompanija “Color media communications”, uz želju da vrate Ečku i Zrenjanin na mapu Evrope i sveta. To je bila želja i Grada Zrenjanina koji je odmah podržao održavanje festivala, rekao je Simo Salapura, pomoćnik gradonačelnika.

liszt4

liszt1

Festival je revijalnog karaktera i u njemu mogu da učestvuju svi solisti, horovi i orkestri sa teritorije Srbije i zemalja regiona.

Prijave učesnika na mejl: franzlistfest@color.rs

Robert Čoban, vlasnik “Color media communications” kaže da su odmah prepoznali vrednost ovog festivala.

liszt3

 

Ecka 2

Vlastelin Luka Lazar kupio je na licitaciji pustaru Ečku 1781. godine i tu izgradio crkvu i osnovao naselje za svoje podanike. Dvorac „Ečka“ početkom XIX veka podigao je Lukin sin, Agošton Lazar i on je najzaslužniji za njegovo otvaranje 1820. godine. Na svečanom otvaranju svirao je Franc List,tada devetogodišnji dečak, kasnije slavni kompozitor. Otvaranju je prisustvovao i čuveni grof Esterhazi, najbogatiji i najugledniji vlastelin u Ugarskoj.

petkus baner