Kompletan program Evropske noći muzeja.

Manifestacija „Muzeji za 10“ održava se ove godine u periodu od 9. do 15. novembra. Evropska noć muzeja obeležava se u subotu, 14. novembra 2020. g.

Evropska noć muzeja uz sadržaje u Narodnom muzeju, obuhvatiće i programe Savremene galerije, Narodnog pozorišta, Kulturnog centra, kao i udruženja Veliko srce u Lazarevu. Svi sadržaji biće realizovani u subotu 14. novembra od 17 do 21 čas. Ulaz je besplatan.

Programi su koncipirani u skladu sa obavezama i preporukama povodom aktuelne epidemiološke situacije. Broj posetilaca koji istovremeno mogu boraviti u prostoru  je ograničen. Publika je u obavezi da nosi masku i održava međusobno rastojanje.

U nastavku pogledajte kompletan program manifestacije:

Narodni muzej Zrenjanin

Stalna postavka Na prvom spratu posetioci imaju priliku da pogledaju Umetnički deo stalne postavke koji obuhvata dva segmenta – primenjenu i likovnu umetnost. Takođe, na prvom spratu se nalazi i Soba istorije sporta. Deo stalne postavke na drugom spratu NMZ obuhvata postavke Prirodnjačkog, Arheološkog, Istorijskog i Etnološkog odeljenja. U Noći muzeja je radno vreme od 17 do 21 čas.

Kamerna postavka pod nazivom “Tito plakat – štampana akcija” u Salonu NMZ

Na izložbi će biti predstavljeno desetak političkih plakata iz perioda nakon Drugog svetskog rata.
Zajedničko za sve plakate jeste da su njihovi tvorci (dizajneri, slikari i fotografi) tražili inspiraciju u liku Josipa Broza Tita.
U likovnom pogledu na njima se prepliću različiti uticaji od realizma i popularne umetnosti, do optičkog pravca i digitalnih stremljenja. Autor izložbe je Dejan Vorgić, kustos – istoričar umetnosti.

Izložba radova učenika nastalih u likovnoj radionici “Moj grad, lep kao slika!” u Holu NMZ

Autor radionice i izložbe je Ivana Arađan, kustos – istoričar umetnosti.

Izložba „Rekonstrukcija srednjovekovnog ratnika“ u Malom salonu NMZ

Izložba predstavlja rekonstrukciju života srednjovekovnih ratnika azijskog porekla, koji su, u dužem ili kraćem periodu, bili prisutni na teritoriji Panonske nizije. Ovom izložbom je obuhvaćen period od ranog srednjeg veka, pa sve do XIV veka, dok je posebna pažnja usmerena na naoružanje i ratničku opremu naroda kao što su Avari i Mongoli. Publici će biti predstavljeno oružje i oklopi drevnih naroda. Nadležni kustos je Aleksandar Šalamon, kustos – arheolog.

Kamerna postavka „Upoznajte primate“ na drugom spratu NMZ sastoji se od dva preparirana majmuna. Autor postavke je Nataša Knežević, viši kustos – biolog.

Projekcija filma „Ruža Šulman“ u Salonu NMZ, 14. 11.2020, u 19h

Film je prateći program izložbe „Smrt fašizmu!“ čiji je autor Vladislava Ignjatov, kustos – istoričar u Narodnom muzeju Zrenjanin. Film govori o antifašističkoj borbi. Autor je Dragan Jovin.

Savremena galerija Zrenjanin UK Ečka

Izložba Međuprostor biće postavljena u izložbenom prostoru Savremene galerije tokom trajanja cele manifestacije Muzeji za 10 od 9. do 15. novembra 2020. godine 8 – 20 časova (sa izuzetkom 11. novembra kada je neradni dan), a tokom Noći muzeja 14. novembra od 17 do 21 čas. Autori izložbe su Ana Mitrović Piljić, Milena Putnik, Mirjana Odić i Nevena Popović. Gosti – umetnici na izložbi su Vesna Zarev i Marko Veljković Krapa.

Kulturni centar Zrenjanina

Izložba Vi_Real Urbana klopka Dušana Todorovića u salonu Kulturnog centra Zrenjanina je deo programa u zrenjaninskoj Noći muzeja, 14. novembra 2020. od 17 do 21 čas. Postavljena celina formiraće virtuelno-realan ambijent materijalizovanog „mentalnog inboksa“ koji je zatrpan mnoštvom informacija i suštinski (u značenju) predstavlja lični dijalog sa vremenom ne samo umetnika, već i svakog pojedinca. Radovi su nastali u periodu od 2016. do 2019. godine. Dušan Todorović do sada je izlagao na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Narodno pozorište „Toša Jovanović“

Izložba lutaka iz nekoliko lutkarskih predstava u foajeu zrenjaninskog Pozorišta, u Noći muzeja, u subotu, 14. novembra, 17 – 21 čas. Autor je Blagovesta Vasileva kostimograf i kreator lutaka. Postavka će biti dostupna posetiocima i u redovnom terminu igranja predstava za decu – subotom od 11 do 12 časova. Svako dete i roditelj koji budu došli u pozorište biće upućivani i vođeni kroz izložbu od strane stručne ruke lutkara – glumca koji će ih upoznati sa tipom lutke, navesti iz koje je predstave, koji lik lutka predstavlja, kojom tehnikom je napravljena i kako se animira. Na izložbi će biti izložene lutke iz sledećih predstava: „Pesma Belog kita”, „Vesela kuća”, „Kuća brojeva”, „Plavi Petar”, „Zec, kornjača i kompanija”, „Guskalica”.

Udruženje „Veliko srce“, Lazarevo

Izložba radova sa Međunarodne izložbe ručnih radova i kolekcionarstva od 2016. do 2019. g. i radovi učenika koji su nastali u okviru radionica i učestvovali su sa udruženjem „Veliko srce” na Međunarodnoj izložbi ručnih radova i kolekcionarstva u Domu omladine u Lazarevu, 17 – 21 čas.