Upoznavanje poljoprivrednika sa novim tehnologijama u oblasti proizvodnje suncokreta, soje i kukuruza.

Na oglednim poljima Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin, kod naselja Zlatica, juče je održan tradicionalni “Dan polja kukuruza, suncokreta i soje”, kojem je, pored brojnih poljoprivrednih proizvođača, predstavnika semenskih i hemijskih kuća iz oblasti agrara, prisustvovao i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić.

Dani_polja_003

Pozdravljajući poljoprivrednike, Radišić je istakao da grad Zrenjanin ima dugogodišnju uspešnu saradnju sa Poljoprivrednom stručnom službom koja se ogleda kroz realizaciju brojnih uspešno realizovanih projekata, a ovom prilikom je poljoprivrednicima poželeo dobre prinose u predstojećoj žetvi.

“Zadovoljni smo saradnjom koju grad Zrenjanin ima sa Poljoprivrednom stručnom službom, a samim tim i saradnjom koju naši poljoprivrednici ostvaruju s tom službom. Zajedno sprovodimo akciju besplatne analize zemljišta, agrotehničke mere koju je važno sprovesti neposredno pred setvu, a na taj način poljoprivrednici ostvaruju dodatne uštede. Iako je ova godina bila naklonjena proizvodnji kukuruza, ipak u budućnosti planiramo izgradnju sistema za navodnjavanje, kako bi primarna proizvodnja bila maksimalno intenzivirana. U narednom periodu ćemo raditi na daljem učvršćivanju saradnje između Poljoprivredne stručne službe, poljoprivrednih proizvođača i grada Zrenjanina”, naveo je Radišić.

Dani_polja_020

Ovo je bila prilika i da se poljoprivrednici upoznaju sa novim tehnologijama u oblasti proizvodnje suncokreta, soje i kukuruza, različitih FAO grupa zrenja hibrida, a na oglednim poljima videli su se rezultati različite dužine vegetacije od nicanja useva do same žetve u istim uslovima proizvodnje. Na samom početku današnjeg dana polja dobrodošlicu je svim prisutnima poželela Kristina Salapura, direktorica Poljoprivredne stručne službe.

Dani_polja_016

“Poljoprivredna stručna služba obrađuje 90 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, od ukupne površine, a na oglednim poljima "Zlatica" ukupno su na 72 hektara predstavljeni ogledi suncokreta, soje, šećerne repe i kukuruza. Ova proizvodna godina je bila uspešna za ratarske kulture, nakon setve, dovoljne količine padavina omogućile su ujednačeno nicanje useva i prolazak istih kroz sve fenološke faze razvoja i rasta. Žetva suncokreta je u toku, očekuje nas i skidanje useva kukuruza i očekujemo dobre prinose nakon primenjene pune agrotehnike”, istakla je Kristina Salapura.

Dani_polja_013

Ovom prilikom ona je pozdravila sve poljoprivredne proizvođače i zahvalila se Gradu Zrenjaninu što je i ovoga puta pružio podršku PSS-u u organizaciji "Dana polja", kojem je prisustvovala i načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević.

Dani_polja_099

 Preuzeto sa: www.zrenjanin.rs