Crveni krst Zrenjanin je aktivno uključen u napore da se spreči trgovina ljudima, umanje posledice po žrtve i smanji njihov broj.

Povodom obeležavanja 30. jula – Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, Crveni krst Zrenjanin je organizovao tribinu. Pred punom Velikom salom, tribinu su realizovale Jelena Domjeskov, trener i Marijana Nikolić, edukator Crvenog krsta Srbije u programu borbe protiv trgovine ljudima.

Predavanje je bilo prilagođeno slušaocima, korisnicima programa „Narodna kuhinja“, kojima je kao posebno osetljivoj grupi skrenuta pažnja na rizične oblike ponašanja koji mogu dovesti do trgovine ljudima. Predočene su i mere opreza koje mogu sprečiti ulazak u lanac trgovine ljudima.

Takođe, članovi Omladinske terenske jedinice Crvenog krsta Zrenjanin su oformili informativni punkt u centru grada i posetili zrenjaninsko kupalište “Peskaru”. Mladi, edukovani volonteri Crvenog krsta Zrenjanin su sugrađanima podelili promotivni materijal i kroz razgovor ukazali na potencijalne opasnosti.

Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 30. jul je ustanovljen kao svetski dan borbe protiv trgovine ljudima u cilju podizanja svesti o ovom problemu u globalnoj javnosti.Crveni krst Zrenjanin je aktivno uključen u napore da se spreči trgovina ljudima, umanje posledice po žrtve i smanji njihov broj. Kroz realizaciju Programa borbe protiv trgovine ljudima Crveni krst Zrenjanin trudi se da lokaloj zajednici približi ovaj problem koji predstavlja jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava. Cilj aktivnosti Crvenog krsta je širenje svesti i znanja o opasnosti od trgovine ljudima i merama zaštite među mladima i drugim ranjivim ciljnim grupama. Metodom vršnjačke edukacije, volonteri Crvenog krsta kontinuirano sprovod aktivnosti programa i prenose preventivne poruke, nastojeći da one stignu do najosetljivijih kategorija i osoba pod rizikom.