“Bliže je nego što misliš”.

Povodom obeležavanja 18.oktobra Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, koji se ove godine obeležava pod sloganom ,,Bliže je nego što misliš”, Crveni krst Zrenjanin organizovao je tribinu u sali za fizičko Zrenjaninske gimnazije. Učesnici tribine bili su predstavnik OKP odseka PU Zrenjanin, Jelena Domjeskov, saradnik u Crvenom krstu Zrenjanin i trener u Programu borbe protiv trgovine ljudima, Melanija Ružić, trener u Programu borbe protiv trgovine ljudima i Nikolija Knežević, edukator u Programu borbe protiv trgovine ljudima.

Učenicima ETŠ ,,Jovan Trajković“, nastavnicima, kao i svim drugim zainteresovanim licima predstavljena je složenost problema, položaj žrtava, načini prevencije i borbe protiv trgovine ljudima. Takođe, na informativnom punktu u centru grada volonteri Crvenog krsta Zrenjanin sugrađanima su distribuirali edukativni materijal i informisali o postojanju problema trgovine ljudima kao i o merama zaštite od istog.

Crveni krst Zrenjanin je aktivno uključen u napore da se spreči trgovina ljudima, umanje posledice po žrtve i smanji njihov broj. Cilj aktivnosti Crvenog krsta je širenje svesti i znanja o opasnosti od trgovine ljudima i merama zaštite među mladima i drugim ranjivim ciljnim grupama. Metodom vršnjačke edukacije, volonteri Crvenog krsta kontinuirano sprovod aktivnosti programa i prenose preventivne poruke, nastojeći da one stignu do najosetljivijih kategorija i osoba pod rizikom.

Kroz realizaciju Programa borbe protiv Trgovine ljudima Crveni krst Zrenjanin pokušava da lokaloj zajednici približi ovaj problem i ukaže da je trgovina ljudima oblik modernog ropstva i predstavlja zloupotrebu ljudskih bića i povredu njihovih osnovnih ljudskih prava radi sticanja materijalne koristi kao i da se svrstava među tri najprofitabilnije kriminalne delatnosti.

Izvor: Crveni krst Zrenjanin