„Ostrvo Largo“, „Afrička kraljica“, „Duboki san“ i „Blago Sijera Madre“.

U sredu, 6. i četvrtak, 7. decembra u okviru Ciklusa filmova Hemfrija Bogarta, emituje se film: „Ostrvo Largo“/Key Largo. Reč je o američkom filmu u trajanju od 101' iz 1948. godine. Film je režirao Džon Hjuston. Nosioci glavnih uloga su: Hemfri Bogart, Edvard G. Robinson, Loren Bekol i dr. „Šaroliku“ ekipu oluja „zatvara“ u foajeu hotela. Reč je o napetoj kriminalističkoj drami.

U sredu, 13. i četvrtak, 14. decembra, emituje se film: „Afrička kraljica“/The African Queen. Film je urađen u britanskoj i američkoj koprodukciji. Snimljen je 1952. u trajanju od 105'. Film je režirao Džon Hjuston. U glavnim ulogama su Hemfri Bogart i Ketrin Hepbern. Metodističke misionare, brata i sestru Prvi svetski rat zatiče u jednom od afričkih sela koje je nemačka kolonija. Njigov kontakt sa svetom je grubi kapetan broda „Afrička kraljica“. Iako je izbio rat, misionari i dalje ostaju u selu i svedoci su nemačkog vojnog upada kojim je selo, potpuno uništeno a njegovi stanovnici proterani. Brat umire a misionarka zajedno sa kapetanom broda pokušava da se probije do slobodne teritorije. Za ovaj film Hemfri Bogart je osvojio Oskara za najboljeg glumca a film je 1994. odabran na čuvanje u Američkom nacionalnom filmsku registru, pri Kongresnoj biblioteci označen kao film od izuzetnog kulturno-istorijskog i estetskog značaja.

U sredu, 20. i četvrtak, 21. decembra, emituje se film: „Duboki san“/The Big Sleep (1946). Amreički film koji je režirao Hauard Hoks. Film je zasnovan na istoimenom romanu Rejmonda Čendlera. Glavne uloge: Hemfri Bogart i Loren Bekol. To je film o procesu krivične istrage, i film i roman se smatraju klasikom.

U sredu, 27. i četvrtak, 28. decembra, emituje se film: „Blago Sijera Madre“/The Treasure of the Siwrra madre (1948, 126'). Režiser filma je Džon Hjuston. Pored Bogarta igraju Valter Hjuston, Tim Holt i dr. Film je zasnovan na romanu B. Travena iz 1927. U kom se dva američka pljačkaša u Meksiku pridružuju veteranu, da bi pronašli blago. Džon Hjuston je osvojio Oskara za najbolju režiju i najbolji originalni scenario a Valter Hjuston – za najbolju mušku ulogu. #Film je na listi 250 najboljih filmova svih vremena.

Filmovi se emituju u maloj sali Kulturnog centra od 20 časova. Ulaz na projekcije je besplatan.

filmovi bogart