Filmovi će se prikazivati svake srede i četvrtka od 21h u Maloj sali Kulturnog centra.

U toku jula u Kulturnom centru Zrenjanina održaće se 14. Turneja filmskog festivala “Slobodna zona”. U okviru zrenjaninske turneje održaće se projekcije četiri igrana i tri dokumentarna filma. Filmovi će se prikazivati svake srede i četvrtka od 21h u Maloj sali Kulturnog centra. Ulaz je besplatan.

Raspored projekcija:

Četvrtak, 9.7. Film: “Alis i gradonačelnik”
Sreda, 15.7. Film: “Okrug”
Četvrtak, 16.7. Film: “Stig Laršon: Čovek koji se igrao vatrom”
Sreda, 22.7. Film: “Izbačeni”
Četvrtak, 23.7. Film: “Selfi”
Sreda, 29.7. Film: “Zvezda od 100 kila”
Četvrtak, 30.7. Film: “Moje neverovatno leto sa Tes”

Turneja Slobodne zone u okviru ovogodišnjeg izbora filmova donosi dobitnika nagrade na prestižnom Kanskom festivalu (Label Europa Cinemas) igrani film Alis i gradonačelnik (9. 7.) koji prikazuje Alis, mladu i pametnu filozofkinju, koja postaje asistentkinja gradonačelnika Liona koji prolazi kroz profesionalnu egzistencijalnu krizu i najviše liči na izduvani politički balon u koji lagano ulazi svež vazduh i vatromet ideja.

Publika širom Srbije imaće priliku da pogleda i islandski film Okrug (15. 7.) o mlekarki Inge koja odlučuje da započne “život po svojim pravilima” i usprotivi se korupciji i nepravdi u svom islandskom gradiću. Film zbog izuzetnog kvaliteta podržan je od strane Kreativne Evrope i njegovog potprograma Media.

Zatim sledi švedski dokumentarac Stig Laršon: Čovek koji se igrao vatrom (16. 7.) koji detaljno govori o zaostavštini genijalnog švedskog autora, svetski poznatog po trilogiji “Milenijum”. Trilogija je postala jedna od najtraženijih krimi-priča u istoriji, među kojom je najpoznatije ostvarenje “Devojka sa tetovažom zmaja” adaptirano u nekoliko uspešnih filmova.

Na repertoaru ovogodišnje Turneje je i uzbudljiv dokumentarac Izbačeni (22. 7.) koji je pobudio veliku pažnju publike tokom novembarskog festivala. Film se bavi globalnom krizom stanovanja i razlogom zašto više ne možemo da priuštimo život u našim gradovima. Ko stoji iza svega toga i koji su faktori koji čine stanovanje jednim od gorućih svetskih pitanja današnjice?

U okviru Turneje publika će imati priliku da pogleda i dokumentarac Selfi (23. 7.). Film je jedinstvena rekonstrukcija događaja koji su doveli do ubistva 16-godišnjeg Davida Bifolka, koga je 2014. godine ubio karabinjer u napuljskoj četvrti Trajano. U pokušaju da istraži i razume okolnosti koje su dovele do Davidove smrti reditelj Agostino Ferente pronalazi dvojicu Davidovih prijatelja Pjetra i Alesandra i moli ih uz pomoć mobilnih telefona u formi selfija ispričaju priču o njihovom prijateljstvu.

Turneja donosi i igrane filmove za mlađu publiku (14+) koji pružaju uvid u stanje društva iz perspektive mladih. U okviru Turneje mlađa publika, ali i starija, moći će da pogleda filmove Moje neverovatno leto sa Tes (30.7.) i Zvezda od sto kila (30. 7.) – film koji je od strane festivalskog srednjoškolskog žirija izabran za najbolji film u okviru programske linije 14+.